Kursen är inte öppen för registrering

Socker DeTox - SEPTEMBER

2 - 15 september - Ta kommandot över ditt sötsug! Få praktiska råd, jobba med ditt känslomässiga ätande och skapa nya, sunda och hållbara matvanor.

Socker och sötsug - varför är det så svårt?!?

Du är absolut inte ensam om att känna att du inte kan hantera mängden socker, sötsaker och snabba kolhydrater. Tvärt om!
I dag lever vi i ett samhälle med snabbt tempo och höga krav.
Vi lär oss tidigt att bli tröstade med mat, och framför allt sötsaker.

Vi har också lärt oss att fira, det gör vi med socker och sötsaker. Då ska vi unna oss och njuta lite extra.
Dessutom finns socker och sötsaker tillgängligt för oss 24/7. Om du inte har något hemma kan du bege dig ut till närmaste bensinmack, kiosk eller livsmedelsbutik som kanske till och med har öppet dygnet runt.
Vi lever i ett mer eller mindre ätstört samhälle.

Biologiskt är vi inte skapta för att hantera mer än små mängder socker vid sällsynta tillfällen. Att ständigt tillföra socker och snabba kolhydrater i olika former skapar obalanser och beroendetillstånd i kroppen som gör det svårt att hantera. Vi vill och behöver fylla på med mer för att göra kroppen och hjärnan lugna - tillfälligt. Vi hamnar lätt i en negativ spiral som känns omöjlig att bryta.

Men du kan ta kommandot och hjälpa kroppen att bli av med sockersug och vanan att alltid ta till sötsaker för att döva känslor, lindra stress och få energi.
Det krävs förståelse, medvetet arbete, nya vanor och hjälp med att skapa nya rutiner.
Det underlättar också med praktiska tips på hur du kan hantera olika situationer, knep på hur du kan minska sötsuget.
Allt det får du under kursen.

Jobba med helheten

Sockersug och beroende av snabba kolhydrater har många anledningar och i kursen jobbar vi med dem alla. Du är en helhet och när du ska jobba med någon form av förändring behöver vi se på alla delar - enskilt och tillsammans.

STRESS: ett högt tempo och höga krav gör att hjärnan och kroppen behöver extra energi. Om vi har "skämt bort dem" med socker, är det förstahandsvalet. Socker är den snabbaste energikällan, men också den som snabbas försvinner ur kroppen. Du får lära dig både att hantera stressen på andra sätt och att lära kroppen att byta energikälla (fett och protein).
KÄNSLOR: många gånger är vi inte ens medvetna om vad det är för olustig känsla vi försöker dölja genom att äta godis och andra sötsaker. Genom att förstå vad det faktiskt är du känner och dessutom få redskap för att hantera känslor på annat sätt kan du komma bort från det emotionella ätandet.
TANKAR: du behöver lära dig att se vilka tankar som styr dig, ofta omedvetet. De som inte gagnar dig behöver du lära dig att identifiera och byta ut.
KOSTEN: om du idag har en kost som innehåller mycket socker och snabba kolhydrater innebär det en stor och negativ påverkan på din hälsa. Genom att stabilisera ditt blodsocker och lägga om kosten så att inte kolhydraterna är din primära energikälla kommer du både att må bättre och minska ditt sug.
MOTIVATION: du får under kursen redskap för att själv kunna motivera dig i ditt förändringsarbete. Dessutom kommer tillhörigheten i gruppen och den gemenskapen det ger att göra denna resa tillsammans med likasinnade att vara en stor och viktig del på vägen.

Ingår i kursen

  • Förberedande material innan kursstart så snart du anmält dig
  • Arbetsmaterial att ladda ner och skriva ut
  • 14 uppgifter
  • Support av mig som kostrådgivare och beteendevetare. Möjlighet att ställa frågor i kursen och i gemensam community samt Facebookgrupp
  • Stöd och motivation i grupp med personer som delar dina erfarenheter

14 dagars kurs + 14 dagars gemenskap

Kursen pågår i 14 dagar. Du får en ny uppgift att jobba med varje dag. En del är lite mer omfattande och kräver mer jobb medan andra inte kräver lika mycket arbete.
 När 14 dagar har gått och du har tagit del av allt material har du fått det du behöver. Men, du behöver fortfarande aktivt jobba med både dina nya vanor och din motivation.
Därefter har du fortsatt möjlighet under ytterligare 14 dagar, tillsammans med mig och gruppen ställa frågor, dela med dig, be om stöd och peppning eller vara någon som peppar andra.
Förändringsarbete i grupp gör både individ och grupp starkare och du når lättare dina mål.

Vad kan  minskat sockerintag  ge dig?

  • Känslan av att ha kontroll 
  • Högre och jämnare energi
  • Viktminskning
  • Stabilare blodsocker och därmed minska risk för hjärt- och kärlsjukdom och en rad andra sjukdomar
  • Mindre besvär med hormonella obalanser (PMS, klimakteriebesvär, stress osv.)
  • Bättre humör och psykiskt/emotionellt mående
  • Bättre hy
  • Bättre mag- och tarmhälsa
  • Bättre leverhälsa (minskad risk för fettlever)
  • Bättre tandhälsa
  • Bättre sömn

Sockerberoende

Det finns absolut en beroendeproblematik kopplat till socker. Socker triggar samma områden i hjärnan som andra droger gör.
Jag har arbetat med matvanor och ätbeteende i 20 år och har stött på en hel del personer som själva kategoriserat sig som just sockerberoende. Men i de flesta fall har det inte handlat om en regelrätt beroendeproblematik utan snarare ett missbruk av socker och snabba kolhydrater. Man har ätit det i för stor mängd och under en lång tid och kroppen, även om den mår dåligt av detta har ändå anpassat och vant sig. Dessa personer har med hjälp av mina verktyg kunnat minska ner på socker och snabba kolhydrater.
Många kan uppleva det som tufft i början, speciellt de första dagarna då kroppen vänjer sig av med socker som den främsta energikällan.  Därefter har det blivit en stabilitet och man har känt att man mår bättre och har kontroll.  

Vid ett regelrätt beroende kan du behöva professionell hjälp på ett sätt som inte denna kurs kommer att kunna ge dig. Kursen kan vara en bra början, men om du känner att du utan socker mår riktigt, riktigt dåligt - både fysisk och psykiskt, kan du behöva söka hjälp hos en beroendeterapeut som ett komplement.

Course Curriculum

Recensioner

Course Pricing