Blodsocker, insulin och din hälsa – varför det är viktigt även om du inte har diabetes

Tidigare har vi fått höra att enbart diabetiker behöver bry sig om sitt blodsocker. Idag förstår vi att det kan vara mycket viktigt för oss alla.

Vi hör ofta om blodsocker i samband med diabetes. Men sanningen är att vårt blodsocker påverkar hela vår hälsa – varje dag, oavsett om vi har konstaterad diabetes eller inte. I det här inlägget vill jag ge dig en enkel och tydlig bild av varför det är så viktigt att förstå sitt blodsocker, och vad som händer i kroppen när det hamnar i obalans.

Vad gör blodsockret i kroppen?

Blodsocker är egentligen bara ett annat ord för glukos i blodet – alltså socker som kroppen använder som bränsle. När vi äter mat, särskilt kolhydrater, bryts den ner till glukos som tas upp i blodet. Glukosen transporteras sedan ut till kroppens celler där den används som energi, bland annat för att hålla igång hjärnan, musklerna och organen.

För att glukosen ska kunna tas upp av cellerna behövs hormonet insulin. Insulin fungerar som en nyckel som öppnar dörren till cellerna så att glukosen kan komma in och användas. Utan insulin skulle sockret stanna kvar i blodet och vi skulle inte få någon energi där vi behöver den.

Ett stabilt blodsocker är viktigt för att vi ska må bra. När blodsockret ligger på en lagom nivå känner vi oss pigga, koncentrerade och jämna i humöret. När det svänger för mycket – när det blir för högt eller för lågt – kan vi istället känna oss trötta, irriterade, hungriga eller få sötsug.

Varför har så många problem med blodsockret idag?

I dagens samhälle är det väldigt vanligt med för höga blodsockernivåer, insulinresistens och typ 2-diabetes. Men varför?

Det finns flera orsaker:

  • Vi äter mer socker och snabba kolhydrater än någonsin tidigare. Vitt bröd, pasta, godis, läsk och färdigmat är laddade med snabba kolhydrater som snabbt höjer blodsockret.

  • Vi rör oss mindre. Rörelse hjälper kroppen att använda upp blodsockret på ett naturligt sätt. När vi sitter stilla mycket lagras överskottet istället som fett.

  • Stress och sömnbrist påverkar. Stresshormoner som kortisol höjer blodsockret och kan på sikt leda till att kroppen blir mindre känslig för insulin.

  • Vi äter oftare. Småätande under hela dagen gör att kroppen ständigt får signaler att producera insulin.

Med tiden kan kroppen utveckla något som kallas insulinresistens – ett tillstånd där cellerna inte längre reagerar lika bra på insulin. Då måste kroppen producera ännu mer insulin för att få samma effekt. Det leder till ännu högre nivåer av både blodsocker och insulin, och en ökad risk för övervikt, inflammation, hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes bla.

Varför ska man bry sig om sitt blodsocker – även utan diabetes?

Många tänker att blodsocker bara är viktigt för den som har diabetes. Men det är faktiskt en grundpelare i hälsa för oss alla.

Här är några anledningar:

  • Förebygga trötthet och humörsvängningar. När blodsockret åker berg- och dalbana påverkas både energi och känslor.

  • Skydda hjärta och kärl. Högt blodsocker och högt insulin är kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

  • Bevara hjärnans hälsa. Instabilt blodsocker är kopplat till försämrad koncentration, sämre minne och på sikt en ökad risk för demens.

  • Motverka inflammation. Högt blodsocker driver på låggradig inflammation i kroppen, som är en bakomliggande orsak till många kroniska sjukdomar.

  • Bibehålla en hälsosam vikt. Insulin är ett fettinlagrande hormon. Höga nivåer av insulin gör det svårare att gå ner i vikt och lättare att samla på sig fett runt magen.

Så även om du inte har diabetes – och även om dina blodprover ser "normala" ut – kan det vara otroligt värdefullt att stötta kroppen genom att hålla blodsockret stabilt.

Vad kan du göra?

Det finns mycket du kan göra för att stötta ditt blodsocker:

  • Ät mat som håller dig mätt länge. Fokusera på en bra balans av protein, nyttiga fetter och fibrer.

  • Undvik snabba kolhydrater och socker till vardags. De ger en snabb topp i blodsockret som sedan rasar ner och gör dig ännu mer hungrig.

  • Rör på dig regelbundet. En promenad efter maten kan hjälpa blodsockret att hållas stabilt.

  • Ta hand om din sömn och stressnivå. Vila är minst lika viktigt som maten för att hålla kroppen i balans.

  • Var försiktig med småätande. Låt kroppen få pauser mellan måltiderna för att insulinnivåerna ska hinna sjunka.

    Sammanfattning i korthet

    • Blodsocker är kroppens sätt att få energi från maten vi äter.

    • Insulin hjälper sockret att komma in i cellerna.

    • För mycket socker och snabba kolhydrater, stress, stillasittande och småätande kan leda till högt blodsocker och insulinresistens.

    • Instabilt blodsocker påverkar både energi, humör och långsiktig hälsa – även om du inte har diabetes.

    • Genom att äta näringsrik mat, röra på dig och ta hand om sömn och stress, kan du stötta ditt blodsocker och din hälsa varje dag.


      Vill du lära dig mer om hur du kan balansera ditt blodsocker och stötta din hälsa på ett naturligt sätt?
      Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev för fler tips, recept och inspiration! (Länk här)
      I nästa blogginlägg kommer jag att fördjupa mig i insulinresistens – vad det är, hur det påverkar kroppen och hur du kan förebygga det.
      Tills dess – ta hand om dig och kom ihåg att små steg varje dag gör stor skillnad på sikt.

Kategorier: : Blodsocker